13 de maig de 2014

Flix impulsa el Sirga Festival, un certamen amb vocació internacional que pretén establir un diàleg entre patrimoni històric, paisatge i creacióLa música contemporània instrumental, el free-jazz, l’electroacústica i l’experimentació sonora confluiran el proper mes de juliol a Flix en el primer Sirga – Músiques de Recerca i Patrimoni, un festival amb vocació internacional impulsat per un col·lectiu de músics i persones de la Ribera d’Ebre encapçalades pel compositor i artista sonor flixanco, Joan Bagés, qui l’estiu passat ja va sorprendre amb la Nit Electro-Sonora al Castell de Flix, una impactant fusió entre patrimoni històric i cultural, paisatge i creació artística i musical, que va fer sonar a dos indrets emblemàtics de Flix (el Castell i Ca Don Ventura), les creacions de més de 60 músics d’arreu del món.

El Sirga Festival manté aquest diàleg entre el patrimoni històrico-cultural, el paisatge i la creació artística i vol ser un festival internacional de música centrat en l’experimentació sonora i la nova creació musical. Els objectius són: dotar a les Terres de l'Ebre d'un festival internacional que dinamitzi, a diversos nivells, el nostre territori; donar a conèixer, a dins i fora des Països Catalans, els nostres creadors i intèrprets; i potenciar la creació sonora i musical d'arreu del món com un valor i un motor de progrés. La idea és unir allò local amb allò universal i presentar una programació centrada en el coneixement del nostre patrimoni creatiu, en la seva difusió, en la descoberta de la creació nacional actual i l'intercanvi permanent amb noves propostes d'arreu del món.

El festival tindrà lloc del 7 al 20 de juliol. Seran dues setmanes intenses que portaran a Flix músics d’arreu del món, entre els que destaquen Pina Napolitano (piano), i Mats Gustafsson (free jazz), Ensemble Interface, Marco Fusi, Joan Marti Frasquier o Ums 'n Jip. També hi hauran projeccions d’OVNI i mapping al Castell de Flix, de videoart al Refugi Antiaeri i una actuació del Festival Bouesia de polipoesia pels racons del poble.

Al marge d’això, s’ha programat una masterclass internacional de composició i seminari amb el compositor italià Pierluigi Billone i el col·lectiu internacional de músics Ensemble Interface, fundat a Frankfurt el 2009. Les inscripcions a aquesta masterclass s’han obert recentment i s’hi poden inscriure compositors de qualsevol edat i nacionalitat. D’entre tots els inscrits se seleccionaran deu alumnes cadascun dels quals rebrà una classe individual de 90 minuts amb Pierluigi Billone i podrà presentar i explicar una obra seva. Es farà una selecció de les quatre millors obres perquè siguin interpretades i enregistrades en àudio i vídeo en dos concerts que oferirà l’Ensemble Interface, un el 17 de juliol al Conservatori de Música de Tortosa que ha comptat amb la col·laboració de l’Antena Cultural Tortosa de Universitat Rovira i Virgili i del Conservatori de Música de Tortosa, i un altre el dia 18 de juliol dins la programació del Sirga Festival, a Flix. El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 31 de maig.

Els organitzadors també han obert una convocatòria per al concert d’inauguració, perquè hi puguin presentar obres els membres de l’Associació Catalana de Compositors. L’objectiu és donar difusió al ric i interessant repertori de música creat per compositors catalans per a saxo i percussió. Aquest concert inaugural anirà a càrrec de Juan Jiménez (saxos) i Antonio Moreno (percussió), el dia 11 de juliol. Hi ha de temps per presentar obres a aquesta convocatòria fins al 15 de maig.

El Sirga Festival és un certamen organitzat per l’Associació d’Amics del Jazz de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Flix i l'Associacio Cultural La Cana, de patrimoni arqueològic i històric i naix amb la pretensió de ser un certamen de referència a Catalunya i al sud d’Europa. L’objectiu és que les institucions i administracions de totes les Terres de l’Ebre se’l facin seu perquè durant al menys dues setmanes dinamitzaran turísticament Flix i el territori i el projectaran internacionalment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada